Csipke Hotel

Környék látnivalói

Thorma jános múzeum ~ 600m

Az 1874-ben létrejött Thorma János Múzeum réginek mondható, de fiatalos és dinamikus vidéki intézmény. Ennek bizonyítékaként szolgál az “Év Múzeuma 1998” és az “Év Múzeuma 2018” díjak elnyerése.

Az egyedülálló gyûjtemény darabjainak száma meghaladja a 88 ezret, melyek főleg néprajzi és helytörténeti jellegûek, de a kiállítás tartalmaz  iparmûvészeti anyagokat is. Emellett jelentõs a Dokumentumtár, a Fotótár és a Könyvtár.

A Dr. Bay Miklós által Kiskunhalasnak adományozott 61 nagybányai festményből és 9 szoborból álló műkincs gyűjtemény tovább gazdagította a múzeum képzőművészeti világát. A Bay Gyűjtemény és Thorma Galéria együtt Magyarország legnagyobb nagybányai művészeti bemutatója.


Állandó kiállítások:

  • Thorma képcsarnok, ahol a festõ jelentõs mûvei találhatók.
  • Halas, a kiskun mezõváros kiállítás, mely ismerteti a város történetét a 17. század végétõl a 20. század elejéig.
  • Kincsek a homokban: híres régészeti lelet tárgyak Kiskunhalas környékérõl
  • Mezőgazdasági eszközök a 19. századból

 

csipkeház és csipkemúzeum ~ 1,5km

 

A város fontos látnivalója a Csipkeház. A csipkék királynõjének is nevezett halasi csipke 1902-ben indult el hódító útjára.

A halasi csipkevarrás létrejötte Dékáni Árpád gimnáziumi rajztanár nevéhez fûzõdik. Az õ terveit valósította meg mûvészi színvonalon Markovits Mária.

A halasi csipkében harmonikusan ötvözõdik a népi díszítõkincs a reneszánsz, a barokk és a szecesszió motívum és kompozíció gazdagságával.

A halasi csipke számos nemzetközi kiállítás nagydíját szerezte meg. Leheletfinom cérnából, 60 féle öltésmintával, fáradtságos kézimunkával készítik. A védjegy oltalom alatt álló halasi csipke különlegessége a három egymáson keresztbe fektetett hal, mely minden csipkében megtalálható.

A Csipkeházban lehetõség nyílik csipkevarrási bemutató megtekintésére és a különbözõ meseszép csipkék és emléktárgyak megvásárlására.

Kép forrása: https://www.programturizmus.hu/partner-csipkehaz-kiskunhalas.html

A kiskunhalasi városháza ~ 500m


A csodálatos tûztornyával rendelkező városháza 1833-34-ben épült Fischer Ágoston terve szerint. 1906-ban Hikisch Rezsõ és Kotál Henrik tervei szerint bõvítették. 2014-ben felújították a több mint egy évszázados szecessziós stílusú városházát.

Azon vendégeink számára akik kedvelik a magasságot igazán kiváló élményt nyújt a kilátó ahonnan a város távolabbi szegletei is elénk tárulnak.

Csillagvizsgáló Obszervatórium ~ 1,8km

 

Városunk csillagvizsgálója 1983 óta fogadja a csillagászat iránt érdeklõdõket. Az obszervatórium Magyarország egyik legnagyobb bemutató állomása. Feladata kezdetben az ismeretterjesztés volt, ma már azonban tudományos napmegfigyelés is zajlik benne.
Elõzetes egyeztetés úján látogatható.

 

Csetényi park - a vízi bivalyok nyári szállása ~ 800m

A hat-tagú vízi bivaly családot áprilistól-októberig lehet  átmentei szálláshelyükön megtekinteni a Csetényi parkban.

A gondos módon körülkerített ligetes rész és az egyik víztározó szolgál a gulya nyári “otthonaként”.A békés bivalyok látványa azonban nem csak turisztikai élmény, hanem ökológiailag is fontos szerepük van, ugyanis jelenlétük segít az elburjánzott nádterület visszaszorításában.

Kép forrása: https://www.bacskiskun.hu/latnivalok/csetenyi-park