A környék látnivalói

 

A kiskunhalasi városháza

A csodálatos tűztornyával ékeskedő városháza 1833-34-ben épült Fischer Ágoston tervei szerint. 1906-ban Hikisch Rezső és Kotál Henrik tervei szerint bővítették. 2014-ben felújították a több mint egy évszázados szecessziós városházát. Átépítették a belső udvart, a városháza udvarát megnyitották, itt színházi és kulturális események befogadására is alkalmas teret alakítottak ki. 2019-ben elkezdték a városházi kilátó kialakítását.

Csipkeház és Csipkemúzeum

A város fontos látnivalója a Csipkeház. A csipkék királynőjének is nevezett halasi csipke 1902-ben indult el hódító útjára.

A halasi csipkevarrás létrejötte Dékáni Árpád gimnáziumi rajztanár nevéhez fűződik. Az ő terveit valósította meg művészi színvonalon Markovits Mária.

A halasi csipkében harmonikusan ötvöződik a népi díszítőkincs a reneszánsz, a barokk és a szecesszió motívum és kompozíció gazdagságával.

A halasi csipke számos nemzetközi kiállítás nagydíját szerezte meg. Leheletfinom cérnából, 60 féle öltésmintával, fáradtságos kézimunkával készítik. A védjegy oltalom alatt álló halasi csipke különlegessége a három egymáson keresztbe fektetett hal, mely minden csipkében megtalálható.

A Csipkeházban lehetőség nyílik csipkevarrási bemutató megtekintésére és a különböző meseszép csipkék és emléktárgyak megvásárlására.

A Csipkeház bejáratánál a Csipkevarrók című szobor fogadja a látogatókat. Az alkotás Markovits Máriát és Dékáni Árpádot ábrázolja.

 

Nyitva tartás:
április 25- szeptember 30.:  minden nap 9-12 és 13-17 óráig
október 1- április 24.:   minden nap 9-12 és 13-16 óráig
Január-március hónapokban hétvégéken zára.

Elérhetőségek:
6400 Kiskunhalas Kossuth u. 37/A.
Tel: +36 77/421-797
www.halasicsipke.hu
halasicsipke@t-online.hu

 

Thorma János Múzeum

Kiskunhalas szülötte a híres festőművész, Thorma János, aki a nagybányai festőiskolát létrehozta. A róla elnevezett múzeum az ország legrégibb ilyen intézményei közé tartozik.

A gyűjtemény tételeinek száma meghaladja a 88 ezret, melyek elsősorban néprajzi és helytörténeti jellegűek, de tartalmaz numizmatikai valamint képző- és iparművészeti anyagokat is. Emellett jelentős a Dokumentumtár, a Fotótár és a Könyvtár.

Állandó kiállítások:

Emellett egymást váltva időszakos kiállítások is helyet kapnak a múzeumban. Tartalmas programot kínál a kultúra kedvelőinek a Múzeumkerti Esték rendezvénysorozat is.

A Thorma János Múzeum bővítésének és Dr. Bay Miklós és felesége magán adományának  köszönhetően egymilliárdos kulturális fejlesztés valósult meg Kiskunhalason, így városunk ad otthont Magyarország legnagyobb nagybányai művészeti kiállításának. Kiskunhalas kulturális életének egy rendkívül fontos eseménye volt ez, amely túllép a helyi jelentőségen.

Nyitvatartás:

március 1-től november 30-ig: 
hétfő:     8-16 óra
kedd-szombat: 9-17 óra

december 1-től február 28-ig:
hétfő-péntek:    8-16 óra

Elérhetőségek:

6400 Kiskunhalas Köztársaság u. 2.
Tel:+36 77/422-864
www.muzeum.halas.hu
muzeum@halas.hu

Berki Galéria kiskunhalasi festőművészek munkái

A Thorma János Múzeumhoz tartozó Berki Galéria oldalán található Zöld Marci falfestmény csodásan díszíti a városunkat.

Végh-kúria (Bajcsy-Zsilinszky u. 5.) 

Itt található Diószegi Balázs és Berki Viola Munkácsy-díjas festőművészek állandó kiállítása, valamint időszaki kiállítások is megtekinthetőek.

Sáfrik-malom 

A táj utolsó megmaradt működőképes szélmalma, mely műemlék.

 

Tájház (Marx tér 1.)

Jellegzetes halasi gazdaház, amely bemutatja a 19. század végére, 20. század elejére jellemző életviszonyokat.

Elérhetőségek:
6400 Kiskunhalas Bajcsy Zsilinszky u. 5.
Tel/Fax:+36 77/423-232
www.halasgaleria.hu
postmaster@halasgaleria.t-online.hu

Vadászati trófeák gyűjteménye 

Ázsiában, Afrikában és Magyarországon elejtett állatok trófeáinak gyűjteménye a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában. A különleges gyűjteményt Földes László ajándékozta városunknak 1985-ben. 
Nyitva: tanítási napokon

Elérhetőségek:
6400 Kiskunhalas Kossuth u. 39.
Tel: +36 77/422-433

 

Csillagvizsgáló Obszervatórium

Városunk csillagvizsgálója 1983 óta fogadja a csillagászat iránt érdeklődőket. Az obszervatórium Magyarország egyik legnagyobb bemutató állomása. Feladata kezdetben az ismeretterjesztés volt, ma már azonban tudományos napmegfigyelés is zajlik benne. 
Előzetes egyeztetés úján látogatható.

Elérhetőségek:
6400 Kiskunhalas Kossuth u. 43.
Tel: +36 77/423-355
www.halascsillagda.fw.hu
halascsillagda@vipmail.hu

Vízi bivalyok a Csetényi Parkban

A Csetényi Park közvetlenül a Csipke Hotel mögött található, nagyon gyorsan és könnyen megközelíthető.

2016-ban, a növényzet természetes "karbantartása" végett 6 vízi bivalyt telepítettek be a parkba. Azóta is minden évben áprilistól októberig folyamatosan megtekinthetőek az állatok természetes élőhelyükön, s közben számuk 7-re növekedett.

Igény szerint idegenvezetést, valamint tájékoztatóval egybekötött park-látogatást szervezünk kedves vendégeinknek.

 

A fürdőt minden korosztály igényét figyelembe véve alakították ki. A sportolni vágyókat fedett és nyitott úszómedencék, míg a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket fedett és nyitott termálmedencék várják.

Minden korosztály igényét figyelembe véve az uszodacsarnokban 3 medencét alakítottunk kigyógyvizes termálmedence 36°Cfelnőtt úszómedence 26°Cgyermek medence 31°C.

A 48 °C -os halasi vizet a ’80-as években nyilvánították hivatalosan is gyógyvízzé. Az alkálihidrogén-karbonátos, fluoridos és jódos hévíz összetételénél fogva reumatológiai megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, baleseti sérülések utókezeléséreműtétek utáni rehabilitációramozgásszervi betegségek (idült degeneratív ízületi és gerincbetegségek, gyulladásos betegségek nem aktív szakaszában, csontritkulás, húzódások, rándulások, ficamok, sportsérülések), ideggyógyászati megbetegedések, és perifériás keringési betegségek gyógyítására alkalmas, amihez a fürdő szomszédságában álló kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít.

  Jogi nyilatkozat    Impresszum

  Ma 2019. 11. 15. péntek, Albert, Lipót napja van. Boldog névnapot kívánunk!

  Csipke Hotel - 6400 Kiskunhalas, Semmelweis tér 16.

© ® All rights resrved: