A környék látnivalói

 

A kiskunhalasi városháza

A csodálatos tûztornyával ékeskedõ városháza 1833-34-ben épült Fischer Ágoston tervei szerint. 1906-ban Hikisch Rezsõ és Kotál Henrik tervei szerint bõvítették. 2014-ben felújították a több mint egy évszázados szecessziós városházát. Átépítették a belsõ udvart, a városháza udvarát megnyitották, itt színházi és kulturális események befogadására is alkalmas teret alakítottak ki. 2019-ben elkezdték a városházi kilátó kialakítását.

Csipkeház és Csipkemúzeum

A város fontos látnivalója a Csipkeház. A csipkék királynõjének is nevezett halasi csipke 1902-ben indult el hódító útjára.

A halasi csipkevarrás létrejötte Dékáni Árpád gimnáziumi rajztanár nevéhez fûzõdik. Az õ terveit valósította meg mûvészi színvonalon Markovits Mária.

A halasi csipkében harmonikusan ötvözõdik a népi díszítõkincs a reneszánsz, a barokk és a szecesszió motívum és kompozíció gazdagságával.

A halasi csipke számos nemzetközi kiállítás nagydíját szerezte meg. Leheletfinom cérnából, 60 féle öltésmintával, fáradtságos kézimunkával készítik. A védjegy oltalom alatt álló halasi csipke különlegessége a három egymáson keresztbe fektetett hal, mely minden csipkében megtalálható.

A Csipkeházban lehetõség nyílik csipkevarrási bemutató megtekintésére és a különbözõ meseszép csipkék és emléktárgyak megvásárlására.

A Csipkeház bejáratánál a Csipkevarrók címû szobor fogadja a látogatókat. Az alkotás Markovits Máriát és Dékáni Árpádot ábrázolja.

 

Nyitva tartás:
április 25- szeptember 30.:  minden nap 9-12 és 13-17 óráig
október 1- április 24.:   minden nap 9-12 és 13-16 óráig
Január-március hónapokban hétvégéken zára.

Elérhetõségek:
6400 Kiskunhalas Kossuth u. 37/A.
Tel: +36 77/421-797
www.halasicsipke.hu
halasicsipke@t-online.hu

 

Thorma János Múzeum

Kiskunhalas szülötte a híres festõmûvész, Thorma János, aki a nagybányai festõiskolát létrehozta. A róla elnevezett múzeum az ország legrégibb ilyen intézményei közé tartozik.

A gyûjtemény tételeinek száma meghaladja a 88 ezret, melyek elsõsorban néprajzi és helytörténeti jellegûek, de tartalmaz numizmatikai valamint képzõ- és iparmûvészeti anyagokat is. Emellett jelentõs a Dokumentumtár, a Fotótár és a Könyvtár.

Állandó kiállítások:

Emellett egymást váltva idõszakos kiállítások is helyet kapnak a múzeumban. Tartalmas programot kínál a kultúra kedvelõinek a Múzeumkerti Esték rendezvénysorozat is.

A Thorma János Múzeum bõvítésének és Dr. Bay Miklós és felesége magán adományának  köszönhetõen egymilliárdos kulturális fejlesztés valósult meg Kiskunhalason, így városunk ad otthont Magyarország legnagyobb nagybányai mûvészeti kiállításának. Kiskunhalas kulturális életének egy rendkívül fontos eseménye volt ez, amely túllép a helyi jelentõségen.

Nyitvatartás:

március 1-tõl november 30-ig: 
hétfõ:     8-16 óra
kedd-szombat: 9-17 óra

december 1-tõl február 28-ig:
hétfõ-péntek:    8-16 óra

Elérhetõségek:

6400 Kiskunhalas Köztársaság u. 2.
Tel:+36 77/422-864
www.muzeum.halas.hu
muzeum@halas.hu

Berki Galéria kiskunhalasi festõmûvészek munkái

A Thorma János Múzeumhoz tartozó Berki Galéria oldalán található Zöld Marci falfestmény csodásan díszíti a városunkat.

Végh-kúria (Bajcsy-Zsilinszky u. 5.) 

Itt található Diószegi Balázs és Berki Viola Munkácsy-díjas festõmûvészek állandó kiállítása, valamint idõszaki kiállítások is megtekinthetõek.

Sáfrik-malom 

A táj utolsó megmaradt mûködõképes szélmalma, mely mûemlék.

 

Tájház (Marx tér 1.)

Jellegzetes halasi gazdaház, amely bemutatja a 19. század végére, 20. század elejére jellemzõ életviszonyokat.

Elérhetõségek:
6400 Kiskunhalas Bajcsy Zsilinszky u. 5.
Tel/Fax:+36 77/423-232
www.halasgaleria.hu
postmaster@halasgaleria.t-online.hu

Vadászati trófeák gyûjteménye 

Ázsiában, Afrikában és Magyarországon elejtett állatok trófeáinak gyûjteménye a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában. A különleges gyûjteményt Földes László ajándékozta városunknak 1985-ben. 
Nyitva: tanítási napokon

Elérhetõségek:
6400 Kiskunhalas Kossuth u. 39.
Tel: +36 77/422-433

 

Csillagvizsgáló Obszervatórium

Városunk csillagvizsgálója 1983 óta fogadja a csillagászat iránt érdeklõdõket. Az obszervatórium Magyarország egyik legnagyobb bemutató állomása. Feladata kezdetben az ismeretterjesztés volt, ma már azonban tudományos napmegfigyelés is zajlik benne. 
Elõzetes egyeztetés úján látogatható.

Elérhetõségek:
6400 Kiskunhalas Kossuth u. 43.
Tel: +36 77/423-355
www.halascsillagda.fw.hu
halascsillagda@vipmail.hu

Vízi bivalyok a Csetényi Parkban

A Csetényi Park közvetlenül a Csipke Hotel mögött található, nagyon gyorsan és könnyen megközelíthetõ.

2016-ban, a növényzet természetes "karbantartása" végett 6 vízi bivalyt telepítettek be a parkba. Azóta is minden évben áprilistól októberig folyamatosan megtekinthetõek az állatok természetes élõhelyükön, s közben számuk 7-re növekedett.

Igény szerint idegenvezetést, valamint tájékoztatóval egybekötött park-látogatást szervezünk kedves vendégeinknek.

 

A fürdõt minden korosztály igényét figyelembe véve alakították ki. A sportolni vágyókat fedett és nyitott úszómedencék, míg a gyógyulni vágyó és az egészségmegõrzés céljából fürdõzõ vendégeket fedett és nyitott termálmedencék várják.

Minden korosztály igényét figyelembe véve az uszodacsarnokban 3 medencét alakítottunk kigyógyvizes termálmedence 36°Cfelnõtt úszómedence 26°Cgyermek medence 31°C.

A 48 °C -os halasi vizet a ’80-as években nyilvánították hivatalosan is gyógyvízzé. Az alkálihidrogén-karbonátos, fluoridos és jódos hévíz összetételénél fogva reumatológiai megbetegedések kezelésére, nõgyógyászati panaszok enyhítésére, baleseti sérülések utókezeléséremûtétek utáni rehabilitációramozgásszervi betegségek (idült degeneratív ízületi és gerincbetegségek, gyulladásos betegségek nem aktív szakaszában, csontritkulás, húzódások, rándulások, ficamok, sportsérülések), ideggyógyászati megbetegedések, és perifériás keringési betegségek gyógyítására alkalmas, amihez a fürdõ szomszédságában álló kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít.

  Jogi nyilatkozat    Impresszum

  Ma 2020. 2. 18. kedd, Bernadett napja van. Boldog névnapot kívánunk!

  Csipke Hotel - 6400 Kiskunhalas, Semmelweis tér 16.

© ® All rights resrved: